Meny

Finn ditt bunadsølv

Bunaden blir komplett med vakkert bunadsølv. Vi hjelper deg med det du mangler til bunaden, og kommer med våre eksperttips om vedlikehold.

Bunadsølv er tradisjonelle smykker, og har som regel symbolske verdier. Fra gammelt av, er sølv noe som beskyttet mot onde makter. Selve mønstrene i søljene er ikke tilfeldig - ofte står symbolene for takksigelser til alt som er skapt.

Se vår oversikt over bunadsølv her!

For mange er bunad det naturlige valg ved store anledninger som konfirmasjon, bryllup, dåp og 17. mai. Bunaden blir komplett med tilhørende bunadsølv. Hos Thune kan du bestille sølv til de aller fleste bunader og våre ansatte sitter på mye kunnskap og erfaring om bunadsølv, og kan gi god veiledning.

Oppbevaring

For at bunadsølvet skal holde seg best mulig, bør alle smykkene oppbevares i tett og syrefri plast (for eksempel zip-pose). Dette vil gjøre at sølvet trenger mindre puss og rens når du skal ta det i bruk.

Rens og puss

Vi anbefaler at du leverer inn bunadsølvet til gullsmeden for rens med jevne mellomrom. Det finnes renseprodukter du kan kjøpe, men bunadsølv som er oksidert, (sort, grått og/eller hvitt) vil kunne miste den tiltenkte oksideringen dersom renseproduktene brukes feil. Gnir og polerer man for mye på sølvet, vil forsølvingen og eventuell forgylling bli tynnere og oksidering kan fremskyndes.

Hvis bunadsølvet ditt er ekstra mye oksidert kan det være hensiktsmessig å bruke Thunes sølvdip. Her er det viktig at smykket ikke blir liggende lenge! Det er bedre med flere korte dypp, og det bør skylles ofte med rennende vann for å stoppe den kjemiske reaksjonen. Væsken er beregnet for å fjerne oksidering, så bestikk eller annet sølv som er oksidert vil miste den fine kontrasteffekten oksideringen gir.

For å hjelpe deg med rensingen kan du bruke Thunes langtidsvirkende sølvkrem. Bruk medfølgende svamp til å påføre kremen som skylles av i vann etterpå. Det er viktig at du påser at all kremen er fjernet etter vask. Bruk eventuelt en gammel tannbørste til å fjerne krem fra kruser på bunadsølvet. Denne kan også brukes på for eksempel bunadsølv og bestikk som er renset med sølvdip først. Dette vil fjerne det meste av oksideringen før man bruker svampen til siste finish for en langtidsvirkende effekt. Gå så gjerne over smykket med Thunes pussevott for den siste finpussen.

Vedlikehold og reparasjon

Innimellom kan det være at bunadsølvet ditt trenger litt ekstra ettersyn eller reparasjon. Besøk oss gjerne i en av butikkene for innlevering av sølvet ditt. Vi har gullsmeder med bunadsølv/filigran som spesialitet – og du kan være helt sikker på at smykkene dine er i gode hender. Når du oppbevarer og vedlikeholder dine bunadsmykker på en riktig måte, er det smykker du kan ha glede av hele livet, og de kan være et flott minne som kan gå i arv i generasjoner.

close

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.