Meny

Hva du bør vite om diamanter

Hva bestemmer verdien til en diamant? Her kan du lese deg opp på diamanter, og få vite mer om Thunes konfliktfrie diamanter.

En diamant er et naturlig mineral, og hver diamant er helt unik! En diamants farge, klarhet, slip og vekt bestemmer stenens verdi. Disse omtales gjerne som de fire C'er; Cut, Colour, Clarity, Carat. Jo bedre diamanten er i hver av disse kategoriene, jo mer verdifull vil den være.

Cut (slip)
Diamanter slipes med uhyre presisjon. Den vanligste formen er en rund brilliant med 57 eller 58 fasetter, men dette er bare en av mange slipeformer. Slipekvaliteten klassifiseres som poor, good, very good og Excellent. Slipekvaliteten har stor innvirkning på en diamants pris.

Colour (farge)
Diamanter finnes i alle farger. Noen er mer sjeldne enn andre, og helt fargeløse diamanter hører til blant de mest sjeldne.

R River Fargeløs. Mest sjelden
TW Top Wesselton: Fargeløs. Sjelden
W Wesselton: Lett tonet
TCr Top Crystal: Lett tonet
Cr Crystal: Tonet
Tc Top Cape: Lett gulaktig
C Cape: Gulaktig

 

Clarity (klarhet)
Med det blotte øyet er diamanter som oftest strålende klare og rene, men i virkeligheten finnes det svært få lupe-rene (F og IF) diamanter. Med en lupe kan en øvet fagmann se at de aller fleste diamanter har ørsmå inneslutninger. Naturlig nok er prisen høyere for de diamantene som har få og små inneslutninger. Se oversikten under for klarhetsgrader.

F Lupe-ren: Fri for indre og ytre særtegn
IF Lupe-ren: Fri for indre særtegn
VVS Meget, meget små inneslutninger
VS Meget små inneslutninger
SI Små inneslutninger
P1 Piqué-små, synlige inneslutninger
P2 Piqué, større inneslutninger
P3 Piqué, store inneslutninger

 

Carat (vekt)
1 carat = 0,2 gram. Jo større diamanten er, desto mer sjelden er den. En diamant på én carat er derfor langt mer verdifull enn to stener på 0,5 carat av lik kvalitet.

Oversikt som viser størrelsen på diamanter fra carat til mm

Slipeformer
Diamanter kan slipes i utallige former. Den runde brillianten er den vanligste og mest kjente. Her vises et utvalg slipeformer:

Bilde som viser ulike slipeformer for diamanter
Vi hører gjerne fra deg hvis det er noe du lurer på angående diamanter kundeservice@thune.no.

Konfliktfrie diamanter

Thune har innført Kimberley-prosessens sertifiseringsordning. I overensstemmelse med resolusjoner vedtatt av FN  garanterer vi at alle våre diamanter er konfliktfrie, basert på egen kunnskap og garanti fra våre leverandører. Du kan lese mer om det på Kimberly Process sine sider her.

Se vårt utvalg av diamantsmykker i nettbutikken

Diamantringer | Diamantørepynt | Diamantanheng | Diamantarmbånd

Se vårt utvalg av diamantsmykker i nettbutikken
Diamantringer
Diamantørepynt
Diamantanheng
Diamantarmbånd

close

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.