Meny

Pusse bunadsølv - Thunes guide

Sørg for at bunaden din får den glansen den fortjener ved å pusse og vedlikeholde sølvet. Følg vår enkle guide, og gjør deg klar for den store dagen!

Ved store anledninger som 17. mai, dåp og konfirmasjon ønsker mange å bruke bunad. Ulikt sølv trenger ulik behandling, sørg derfor for å pusse sølvet ditt riktig slik at du unngår å ødelegge det. Tar du godt vare på bunadsølvet ditt vil det gi glede i lang tid, og kanskje overleveres til neste generasjon. Hos Thune har vi mye kunnskap og erfaring for å veilede deg, og du kan enkelt bestille pusseredskapene du trenger i vår nettbutikk. Thunes pussemidler vil få bunadsølvet ditt til å skinne, under er noen av våre utvalgte favoritter.

En enkel vask kan friske opp bunadsølvet og fjerne fettmerker og isrester fra fjorårets feiring. Dersom du er ute i siste liten kan denne enkle blandingen, bestående av ingredienser du mest sannsynlig allerede har, være redningen. Bland sammen ingrediensene i en bolle av plast eller glass. Unngå å bruke en bolle av stål og vask sølvet med en myk kost (for eksempel tannbørste), for å ikke lage riper i sølvet.

Oppskrift:
1 liter lunkent vann
1 ts salmiakk
Noen dråper zalo

Denne blandingen kan brukes på både forgylt, gammelforgylt, oksidert og hvitt sølv.

Gammelforgylt og oksidert sølv

Dersom du har gammelforgylt eller oksidert sølv er det mange som vil anse deg som "heldig", ettersom dette ikke skal være helt blankt, og derfor ikke trenger å pusses like ofte. Du kan enkelt vaske sølvet i vann, zalo og salmiakk blandingen som står nevnt over, bruk en liten børste for å komme til i små kriker og kroker. Dersom enkelte blanke deler har blitt matte, kan du gå over med en pusseklut.

Forgylt sølv

Det forgylte bunadsølvet ditt er dekket med et tynt lag med gull . Vær derfor forsiktig når du pusser, slik at du ikke gnir vekk dette laget. Dersom du skulle være så uheldig å pusse vekk dette laget, fortvil ikke. Ta kontakt med vår kundeservice, og våre erfarene gullsmeder kan hjelpe deg.

For å vaske sølvet kan du bruke vann, zalo og salmiakk blandingen som nevnt over. Du kan også bruke pussekluten for å få tilbake glansen.

Hvitt sølv

Hvitt og lyst sølv som ikke har blitt pusset på en stund vil gulne og bli matt. Vask det med zalo, vann og salmiakk blandingen og bruk en myk børste. Gå også over med en pusseklut.

Du kan også bruke Thunes sølvdipp dersom sølvet ditt er ekstra oksidert. Da er det svært viktig å ikke la sølvet ligge lenge! Bruk god tid, og ta heller flere korte dypp. Sørg for å skylle godt av i lunkent rennende vann for å stoppe den kjemiske reaksjonen. Tørk godt med en myk klut eller et håndkle.

5 nyttige tips

1. Unngå å bruke gummistrikk når du oppbevarer eller rengjør bunadsølv da denne inneholder svovel og vil lage mørke flekker på sølvet.

2. En pusseklut kan brukes på alle typer søljer, og vil enkelt fjerne naturlig missfarging. Kluten skal ikke vaskes etter bruk, og burde oppbevares i en plastpose for å unngå å tiltrekke seg annen forurensning.

3. Lever inn sølvet til en gullsmed ved jevne mellomrom for en sjekk. Dersom du har arvet en gammel sølje som trenger å pusses, anbefaler vi deg å ta den med til en av våre erfarene gullsmeder. De kan sjekke hva slags materiale den er laget av, og gi deg god veiledning til hvordan den best skal vedlikeholdes. Lever inn sølvet til en av våre butikker, og du kan være helt sikker på at det er i trygge hender.

4. Oppbevar sølvet mørkt, tørt og lufttett. Legg det i en tett og syrefri plastpose, for eksempel en zip-pose. Sølvet vil da trenge mindre puss og rens når det skal brukes.

5. For hjelp til pussingen, kan du bruke Thunes langtidsvirkende sølvkrem. Bruk svampen som følger med til å påføre kremen, og skyll godt av i vann etterpå. For å være sikker på at all kremen blir vasket bort, kan det være lurt å bruke en tannbørste for å fjerne krem fra kruser på sølvet.

close

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.