Meny

Den vakre rubin

Rubin er en av verdens mest ettertraktede smykkestener grunnet sin intense farge og hardhet. Her kan du lære mer om rubiner og lese våre nyttige tips.

Rubin er en av verdens mest ettertraktede smykkestener på grunn av sin intense farge og hardhet, dette gjør den meget egnet til bruk i blant annet ringer. Edelstenen har vært beundret og forbundet med overtro, myter og sagn helt siden antikken.

Opphav og kvaliteter til rubin

En rubin av høy kvalitet kan verdsettes som mer verdifull enn en diamant av samme størrelse. Rubinen regnes som en av de mest kostbare og sjeldne edelstenene. De aller mest ettertraktede rubinene er dueblodsrøde, kjent som Burmarubinen, og de hentes fra Mogok-distriktet i Myanmar. Rubiner fra Sri-Lanka, Thailand og India har som regel mer variable og urene farger. Forekomster av rubin i Norge har til dels god farge, men de egner seg svært sjeldent som smykkestener. Både fargen og gjennomskinneligheten på edelstenen er karakteristisk for hvor de kommer fra. Rubin er månedstenen for juli og den skal beskytte mot ulykker og dårlig helse. Edelstenen er også et symbol på lidenskap på grunn av den dueblodsrøde fargen.

Rubinen er en rød varietet av mineralet korund hvor fargen skyldes små spor av jernoksid og krom. Blanke rubiner slipes som regel med fasetter (brilliant), mens mindre klare stener slipes som cabochon (stjernerubin).

Utvalgte rubinsmykker

Nyttige tips om rubinsmykker

  • Rubiner kan også fremstilles syntetisk og det finnes mange etterligninger på markedet. Vi anbefaler derfor å kjøpe rubinsmykker fra seriøse forhandlere.
  • Endel råmateriel kan behandles med olje eller blyglass for å gjøre stenene klare. Vi anbefaler å unngå disse stenene da de vil miste farge og klarhet over tid.
  • Inneslutninger er vanlige og kan verifisere at rubinen er naturlig, og ikke syntetisk.
  • Majoriteten av rubiner er varmebehandlet for å oppnå optimal farge/klarhet. Dette er en godkjent og standardisert prosess.

close

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.