Meny

Smaragd - den grønne edelsten

Smaragd er en meget kostbar og sjelden edelsten kjent verden over for sin vakre grønnfarge, og stenen har vært en eksklusiv handelsvare brukt som pyntegjenstand og i smykker. Her får du noen fakta om smaragder og noen gode tips som er nyttig hvis du ønsker å kjøpe smaragdsmykker.

Opphav og kvalitet

Navnet smaragd kommer fra gresk "smaragdos" og betyr grønn sten. Dette er en vakker, dypgrønn varietet av mineralet beryll - og er den mest verdifulle stenen i beryllgruppen.  Den dypgrønne fargen på smaragden er den mest ettertraktede og gjør stenen mer verdifull enn den blasse, selv om denne er nesten lupe-ren. Vanligvis fasettslipes smaragden; oftest rektangulært eller kvadratisk.

Smaragden har vært en ettertraktet handelsvare helt siden det første edelstensmarkedet i Babylonia om lag 4000 f.Kr. Colombia er i dag ledende produsent og eksportør, men forekomster av smaragd hentes også fra Brasil, Zambia, Pakistan, Afghanistan, Madagaskar og Russland. Det finnes også smaragdgruver i Norge, og man kan fortsatt finne rester av utvinningen ved Minnesund.

Farge, kvalitet og størrelse varierer som regel ut i fra geografisk opprinnelse og de fleste funn er sjeldent egnet for sliping. Stener av slipekvalitet kan oppnå høyere priser enn noe annen edelsten, og det er dette som gjør smaragden helt unik.

Smaragd fra Chopard

Nyttige tips om smaragd

  • Smaragden er et svært hardt mineral, men grunnet mange inneslutninger har den en viss sprøhet. Vi anbefaler dersom varsomhet slik at stenen ikke utsettes for slag.
  • For å bevare farge/klarhet i smaragden, kan ulike oljebehandlinger vært utført. Derfor må smaragdsmykkene renses forsiktig og vi anbefaler å benytte en profesjonell gullsmed.
  • Smaragd kan også produseres syntetisk. Vi anbefaler derfor å kjøpe smaragdsmykker fra sertifiserte og seriøse forhandlere.

Utvalgte smykker med smaragd

close

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.