Meny

Slik velger du riktig klokke - og dette er årets trender

Hva bør du ta hensyn til ved kjøp av ny klokke? I vår store klokkeguide finner du gode tips fra butikklederen i Thunes Flagship store.

Annonsørinnhold i samarbeid Schibsted Partnerstudio for Thune.
Artikkelen ble publisert våren 2021 på E24.

 

En Tissot PRX til 3690 kroner, klassikeren Omega Speedmaster til 63.500 eller en Girard-Perregaux til nær 200.000? Thunes butikksjef, Christer Vingan, vet hvilke spørsmål du må stille deg før du tar valget.

Thunes klokkeguide

– Det første og viktigste du må tenke på, er bruken. Vi deler gjerne opp i tre hovedkategorier: Sport, daglig bruk og pent, og det finnes svært få klokker som er laget for å passe for alle.

Det høres kanskje ikke ut som rakettforskning, men la oss være klokkeklare: Christer Vingan vet hva han prater om. Den velkledde svensken startet sin klokkekarriere som ekstrahjelp på Stovner senter, og nå, over 20 år etter, jobber 49-åringen som butikksjef for Thune Flagship store i Stortingsgaten.

Daglig bruk

– Kjøper du en klokke til daglig bruk, er det viktig at du har god vannsikring. Jeg anbefaler å ikke dusje eller bade med klokken, men vi vet at flere gjør det, og det er mange situasjoner der klokken kan bli utsatt for vann. Man må ha en klokke man kan stole på, er Vingan klar på.

– Vil du ha en veldig nøyaktig klokke, er det quartz du må gå for. Kan du leve med et bittelite avvik, kan du velge mekanisk, fortsetter han.

Han viser frem følgende fire klokker anbefalt til daglig bruk, men la det ikke være noen tvil: Utvalget er altså ikke begrenset til disse.

Tissot PRX

– Tissot har en veldig bred kolleksjon, og du kan få en klokke i de fleste kategorier. Her er Tissot PRX, en ny modell fra en gammel serie, med quartz, så den kan brukes litt røffere enn en mekanisk.

Longines V.H.P.

– Her får du mye klokke for pengene, og det som er ekstra spesielt, er at med denne trenger du aldri å tenke på datoen. Den holder styr på månedene uansett om de har 28, 30 eller 31 dager - og også skuddår.

Certina PH200

– Kjempehot i 2018, og nå har den kommet i flere varianter. Certina er kjent for sitt design på denne, og denne kan du også bruke i vann. Mye attitude og en veldig god bruksklokke.

Rado Captain Cook

– Mest kjent for sine keramiske klokker, og litt mer eksklusiv enn de andre. Vintage look, pen variant og fargen er helt sinnssyk.

Dressklokker

Når det gjelder klokker til penere bruk, er det viktig å være klar over egen stil.

– Noen liker lyse skiver, andre mørke, noen liker farger og andre skeletert, altså at du ser ned i urverket. Kasseformen må passe håndleddet, og så må du vite om du vil ha skinnrem eller lenke, sier Vingan, og legger til:

– En siste ting går på materialet. Noen er veldig på stål, mens andre vil ha gull, titan eller keramikk. Nå er det veldig in med roségull eller hvitt gull. Internasjonalt er det nesten ikke gult gull igjen, sier han.

Til denne kategorien har han - blant flere - disse anbefalingene:

Certina Chronograph

– En veldig vintage look, og et veldig pent design. Dette er en Certina som definitivt skiller seg ut.

NOMOS Glashütte Autobahn

– Et veldig prisbelønt merke, mest kjent for sitt Bauhaus design. Dette er arkitektens klokke. Finishen er super, masse detaljer, og det er ikke spart på noe. Her har de gått «all in»!

Glashütte Original Senator

– Her er det er mye detaljer, et kunstverk i seg selv. Det er en tanke bak alt, og det skal være balanse på urskiven (the golden cut). Har en del andre kvaliteter enn andre klokker i samme prisklasse. Les mer om Glashütte Original her.

Girard-Perregaux Vintage 1945

– Her har vi noe fint! Klokken er buet, som er ganske spesielt, og ligger veldig fint på armen. Også litt mer delikat laget, og masse fine detaljer når man begynner å studere den. Les om Girard-Perregaux her.

Rado True Square

– Firkant er ikke helt enkelt i Norge, men når man får den på armen, er det mange som synes det er kult. Laget av keramikk og skiller seg ut.

Sportsklokker

Når det kommer til mer sportslige klokker, må du huske at klokken kommer til å få juling.

– Den må være vanntett, ha et glass som tåler mer enn vanlig, spesielt mot riper, og så burde du kanskje velge gummirem. Noen liker dykkerstilen, andre aviation, men det viktige er at klokken skal tåle betydelig mer enn dressuret og bruksuret, forklarer Vingan.

Klokkene han viser frem, har en sporty look, men de fleste kan også brukes til dress.

Breitling Chronomat

– En serie som har vært med lenge, og nå har de kommet med en ny modell. Gjennomført på detaljene, vanntett og god vekt. Kun, og det mener jeg, 132 000 kroner.

TAG Heuer Monaco

– En av de mest ikoniske! Dette er Gulf edition med en vintage look på plasseringen av trykkerne og indeksen.

TAG Heuer Carrera

– En hyllest til en lang historie. Limited edition og dette er én av bare fire stykker i Norge, og totalt 1860. Rett og slett veldig eksklusiv.

TAG Heuer Carrera Tourbillon

– Omdiskuterte og sagnomsuste Carrera Tourbillon. Vanligvis koster de over én million, men her har de laget en prisgunstig versjon. Denne versjonen finnes det 20 av totalt, og dette er den eneste i Norge.

Girard-Perregaux Laureato Absolute

– Dette merket kan kun handles på Thune. Har en veldig annerledes historie enn mange andre, mye nytenkning. Les mer om Girard-Perregaux her.

Ikonene

Vi hadde egentlig avtalt at Vingan skulle vise frem tre til fem klokker i hver kategori, men det er lettere sagt enn gjort. Det som i utgangspunkt skulle være cirka en times prat, blir til en to timer lang leksjon om 27 ulike klokker i detalj. Ikke én gang trenger Vingan å støtte seg mot et ark, alt kommer fra hodet.

– Hvilke trender ser dere for tiden?

– For noen år tilbake skulle alt være veldig stort, men nå har man gått litt tilbake på størrelsen. Det skal være litt mindre og mer nøkternt. Vintage og retro er veldig hot om dagen, og klokker med sportspreg går igjen, sier han.

Selv har han følgende tre favoritter:

– Omega Speedmaster Moonwatch, Omega Seamaster 300 og Breitling Navitimer. Dette er ikoner med historier det står veldig respekt av. De har heltestatus alle tre.

Omega Speedmaster Moonwatch

– Ikon, ikon, ikon. Kjent fra månelandingen og filmen om Apollo 13. Alle som har en klokkesamling, bør ha denne  i en eller annen variant. Ekstremt etterspurt! I mitt hode et «must have».

Omega Seamaster 300

 – James Bond-klokken! Vi snakker om denne som en sportsklokke, men den brukes på mange måter til alt. Gjennomtenkt, og veldig, veldig mye klokke for pengene.

Breitling Navitimer

– En gammel, god klassiker med pilot-look. Ikonet for mange når man tenker på Breitling.

Se flere ur?

Her finner du oversikt over våre merkevarer og modeller. Ta gjerne kontakt med din nærmeste Thune butikk for et større sortiment og bistand i valg av ur.

close

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.