• Fri frakt over kr. 700
  • Gratis retur
  • Fri frakt over kr. 700
  • Gratis retur

Fakta om Lab-dyrkede diamanter


Hovedforskjellen på lab-dyrkede og naturlige diamanter er i deres opprinnelse. Naturlige diamanter har blitt dannet for millioner av år siden langt nede i jorden og har blitt fraktet opp til jordoverflaten ved vulkansk aktivitet. Lab-dyrkede diamanter baseres på karbonpulver og lages av maskiner med enten kjemisk fordampning eller høy temperatur og høyt trykk. Temperaturen er ofte opp mot 1300 grader celsius og man benytter veldig høyt trykk. (5-6 Giga Pascal, GPa, eller ca 50.000 atm).

De første lab-dyrkede diamantene ble produsert på 1950 tallet og var både kostbare og av dårlig kvalitet. Maskiner og teknologi har blitt vesentlig utviklet og forbedret siden det og spesielt de siste 10-15 årene. Kostnadene for å produsere lab-dyrkede diamanter har falt dramatisk de seneste årene. Verdien av en rå lab-dyrket diamant på 1,0 ct er i 2023 ca 10-20 % av en naturlig diamant

Fasong og slipekvalitet

Lab-dyrkede diamanter kan slipes på samme måte som en naturlig diamant og finnes derfor i forskjellige slipeformer som; brilliantslip, baguetteslip, princess-cut osv. Som naturlige diamanter kan de slipes med forskjellige kvaliteter som vil avgjøre lysrefleksjon og inntrykk.  

Enkelte lab-dyrkede diamanter, gjerne av bedre kvalitet og en noe større vekt, kommer med sertifikat som da kalles Lab Grown Diamond Report (LGDR).  

Thune har valgt å ikke forhandle lab-dyrkede diamanter i smykker, så du er garantert en naturlig diamant dersom du ser etter smykker hos oss.

Les om naturlige diamanter her