• Fri frakt over kr. 700
  • Gratis retur
  • Fri frakt over kr. 700
  • Gratis retur

Hva du bør vite om diamanter


Konfliktfrie diamanter

Etter 24. februar 2022 har vi iverksatt tiltak for å sikre at vi ikke har og ikke kjøper diamanter fra Russland eller fra det Russiske selskapet Alrosa. Våre diamanter og edelstener kommer fra Canada, Australia, Kongo, Botswana, Zimbabwe og Sør Afrika.

Thune har innført Kimberley-prosessens sertifiseringsordning. I overenstemmelse med resolusjoner vedtatt av FN garanterer vi at alle våre diamanter er konfliktfrie, basert på egen kunnskap og garantier fra våre leverandører. Les mer om Kimberley-prosessen her.

Lær om diamanten

En diamant er et naturlig mineral, og hver diamant er helt unik! En diamants farge, klarhet, slip og vekt bestemmer stenens verdi. Disse omtales gjerne som de fire C'er; Cut, Colour, Clarity, Carat. Jo bedre diamanten er i hver av disse kategoriene, jo mer verdifull vil den være.

Cut (slip)

Diamanter slipes med uhyre presisjon. Den vanligste formen er en rund brilliant med 57 eller 58 fasetter, men dette er bare en av mange slipeformer. Slipekvaliteten klassifiseres som poor, good, very good og Excellent. Slipekvaliteten har stor innvirkning på en diamants pris.


Colour (farge)

Diamanter finnes i alle farger. Noen er mer sjeldne enn andre, og helt fargeløse diamanter hører til blant de mest sjeldne.

R River Fargeløs. Mest sjelden
TW Top Wesselton Fargeløs. Sjelden
W Wesselton Lett tonet
TCr Top Crystal Lett tonet
Cr Crystal Tonet
Tc Top Cape  Lett gulaktig
C Cape Gulaktig

Clarity (klarhet)

Med det blotte øyet er diamanter som oftest strålende klare og rene, men i virkeligheten finnes det svært få lupe-rene (F og IF) diamanter.

F Lupe-ren: Fri for indre og ytre særtegn
IF Lupe-ren: Fri for indre særtegn
VVS Meget, meget små inneslutninger
VS Meget små inneslutninger
SI Små inneslutninger
P1 Piqué-små, synlig inneslutninger
P2 Piqué, større inneslutninger
P3 Piqué, store inneslutninger

Med en lupe kan en øvet fagmann se at de aller fleste diamanter har ørsmå inneslutninger. Naturlig nok er prisen høyere for de diamantene som har få og små inneslutninger. 


Carat (vekt)

1 carat = 0,2 gram. Jo større diamanten er, desto mer sjelden er den. En diamant på én carat er derfor langt mer verdifull enn to stener på 0,5 carat av lik kvalitet.

Slipeformer

Diamanter kan slipes i utallige former. Den runde brillianten, med sine 57 fasetter eller flater, er den vanligste og mest kjente. Her vises et utvalg slipeformer.

Oppdag Elegance by Thune