Perlen - naturens skatt
Perlens opprinnelse og egenskaper
I noen muslinger havner et lite sandkorn mellom skallet og mantelen av muslingen. For å beskytte seg, vil muslingen innkapsle fremmedlegemet i lag på lag med perlemor. Det skjer ikke ofte, men når det skjer blir resultatet som oftest en ujevn klump, og det er under denne prosessen at det kan skapes en tilnærmet perfekt liten kule; en perle! Det vil alltid være små forskjeller på perler, som gjør at enhver perle er helt unik. Ekte perler dannes i perlemuslinger i havet, i visse tilfeller også i elver og innsjøer (ferskvannsperler).
Visste du..
- Kulturperler er like ekte som de 'ekte' perlene og har samme høye kvalitet. Forskjellen er bare at 'uhellet' blir arrangert ved at fremmedlegemer legges inn i havperlemuslinger. Det er kun på et røntgenbilde du kan skille dem fra hverandre.
- Perler er historisk kjent for å ha en magisk kraft, og skal bringe lykke og kjærlighet.
Gradering av perler
Naturlige perler graderes vanligvis som A, AA, AA+ og AAA etter hvilke egenskaper perlene har. Her er noen av kriteriene som vurderes i graderingen:
Størrelse
Det tar lengre tid og er vanskeligere for østers å danne store perler. Naturlig nok er derfor store perler både mer sjeldne og mer kostbare.
Rundhet
Bare en liten del av alle perler er runde. Derfor verdsettes de perfekte runde perlene meget høyt.
Andre perleformer:
Baroque - ujevn perle
Pendeloque - dråpeformet
Bouton - flat
Poire - pæreformet
Glans
Glans er perlens evne til å bryte og reflektere lys. Perlens skjønnhet og livslengde avgjøres av et kraftig perlemorslag og god glans.
Overflate
Bare falske perler er garantert perfekte. Ekte perler har, som alle naturprodukter, ofte små ujevnheter i overflaten. Men jo glattere overflaten er, desto mer verdifull er perlen.
Farge
Fargespekteret er stort og valgmulighetene mange. Perlen er vanligvis hvit, men kan variere fra gråblå eller brun til gyldenfarger, rosa eller grønn. Sorte perler finnes også, men er meget sjeldne. Kvaliteten avgjøres ikke av fargen.