• Fri frakt over kr. 700
  • Gratis retur
  • Fri frakt over kr. 700
  • Gratis retur

Slik tar du vare på klokken din


Rengjøring

Et ur brukes gjerne både til hverdags og fest. Som med andre ting man har på seg må uret rengjøres. Det samler seg rester av hud, kremer, parfyme og svette på baksiden av uret. I verste fall kan det dannes et belegg som kan gjøre skade på metallet; særlig på lenkeleddene.

Heldigvis kan mesteparten av smusset enkelt fjernes ved regelmessig rengjøring med en myk børste, f.eks tannbørste.

Dersom uret er vanntett kan det med fordel vaskes forsiktig med lunkent såpevann og en myk klut eller børste. Avslutt rengjøringen med rent vann. Det må aldri brukes kjemikalier eller andre rensevæsker på et ur.

Er du usikker på om uret ditt er vanntett, bør en trykktest utføres av en urmaker før rengjøring foretas.

Skinnrem

Skinn er et organisk materiale som forvitrer over tid.

Kosmetiske produkter, svette og fukt er faktorer som reduserer levetiden. Lang eksponeringstid i sterkt sollys og varme kan medføre bleking av fargen, at skinnet blir tørt og mister smidighet. For å ha glede av remmen så lenge som mulig bør disse elementene unngås.

Det benyttes mange forskjellige typer skinn i produksjon av remmer, og en mengde skinnrenseprodukter med forskjellige egenskaper finnes på markedet. Urfabrikantene anbefaler ikke rengjøring med slike produkter, men bytte av rem når den er slitt.

Vanntetthet

Flere forskjellige grader av vanntetthet finnes, alt fra ur som knapt tåler en regnskur og til ur som er beregnet til profesjonell dykking og testet til flere hundre meters trykk. Felles for alle er at pakningene med tiden forvitrer og svekker urets beskyttelse mot vanninntrengning.

Før bading og bruk i fuktig miljø må man være sikker på at uret er tett. Uret bør trykktestes en gang i året (gjerne før badesesongen) for å være sikker på at urets pakninger fortsatt er intakte. Ved batteribytte bør man samtidig passe på å få uret trykktestet. De fleste urprodusenter anbefaler pakningsbytte annet hvert år.

Ur som skal brukes i kontakt med vann bør være vanntett til 100 m. (10 atm.) eller mer. Krone og trykkere skal man ikke aktivere under vann (med mindre dette tillates av produsenten), og skrukrone skal skrus fast til kassen. Husk at trykk og temperatursvingninger som stuping, badstu og dusjing etc. er en stor påkjenning for uret som kan medføre dugg og vanninntrenging.

Oppdages dugg under glasset eller andre tegn på at uret kan ha tatt inn vann må uret umiddelbart leveres inn til autorisert forhandler for å redusere en eventuell fuktskade.
Selv rustfritt stål vil oksidere i kontakt med saltvann, og klorvann kan ha uheldig innvirkning på pakningene. Derfor må uret alltid rengjøres grundig etter bruk i slike miljøer.

Den beste garantien for å unngå vannskade er å la uret ligge igjen når du skal i vannet.

Tabell vannsikring:

  •  3 bar (30 meter)  klokken tåler noe fukt
  •  5 bar (50 meter) klokken tåler at du dusjer med den
  • 10 bar (100 meter)  klokken tåler at du bader med den, men ikke dykking
  • 20 bar (200 meter)  klokken tåler stuping, snorkling og vannsport 
  • 30 bar (300 meter)  klokken tåler dykking

Urverket

Dagens urverk er nøyaktige tidsmålere som er satt sammen av små mekaniske og/eller elektroniske komponenter som er i drift døgnet rundt.

I et vanlig mekanisk urverk brukes det ca. 1 gr. olje fordelt på de forskjellige smørepunktene i urverket. Dette bidrar til at uret går så friksjonsfritt og nøyaktig som mulig. Etter en tid oppstår slitasje og oljen tørker inn. Normalt trenger et mekanisk ur overhaling hvert 4. - 5. år. Intervallen uret har behov for overhaling påvirkes av hvordan uret brukes og miljøet det brukes i.

Analoge quartsur består av færre komponenter og har ofte lengre intervall før behovet for vedlikehold av urverket melder seg. Et tydelig tegn på at uret bør ha en overhaling oppdages gjerne ved at batteriet varer kortere enn normalt.

Utgåtte batterier har en tendens til å få lekkasje og man risikerer at batterisyre ødelegger urverket. Derfor er det en god regel å bytte batteriet med en gang det er tomt i stedet for å la uret bli liggende i nattbordskuffen.

Se alle klokker her