• Fri frakt over kr. 700
  • Gratis retur
  • Fri frakt over kr. 700
  • Gratis retur

Hvordan pusse bunadsølv


Ved store anledninger som 17. mai, dåp og konfirmasjon ønsker mange å bruke bunad. Ulikt sølv trenger ulik behandling, sørg derfor for å pusse sølvet ditt riktig slik at du unngår å ødelegge det. Tar du godt vare på bunadsølvet ditt vil det gi glede i lang tid, og kanskje overleveres til neste generasjon. Hos Thune har vi mye kunnskap og erfaring for å veilede deg, og du kan enkelt bestille pusseredskapene du trenger i vår nettbutikk. 

 En del bunadsølv trenger en mer omfattende oppussing eller dypere rens. På vårt verksted har vi egne poleringsmaskiner og tromler som er spesielt egnet for bunadssølv. Butikkene kan hjelpe deg med veiledning og vurdering av ditt sølv. 

 Thunes pussemidler vil få bunadsølvet ditt til å skinne, under er noen av våre utvalgte favoritter.

En enkel vask kan friske opp bunadsølvet og fjerne fettmerker og is-rester fra fjorårets feiring. Dersom du er ute i siste liten kan denne enkle blandingen, bestående av ingredienser du mest sannsynlig allerede har, være redningen. Bland sammen ingrediensene i en bolle av plast eller glass. Unngå å bruke en bolle av stål og vask sølvet med en myk kost (for eksempel tannbørste), for å ikke lage riper i sølvet. 

Oppskrift: 

1 liter lunkent vann 

1 ts salmiakk 

Noen dråper Zalo 


Denne blandingen kan brukes på både forgylt, gammelforgylt, oksidert og hvitt sølv.

Gammelforgylt og oksidert sølv

Dersom du har gammelforgylt eller oksidert sølv er det mange som vil anse deg som "heldig", ettersom dette ikke skal være helt blankt, og derfor ikke trenger å pusses like ofte. Du kan enkelt vaske sølvet i vann, zalo og salmiakk blandingen som står nevnt over, bruk en liten børste for å komme til i små kriker og kroker. Dersom enkelte blanke deler har blitt matte, kan du gå over med en pusseklut.

Forgylt sølv

Det forgylte bunadsølvet ditt er dekket med et tynt lag med gull . Vær derfor forsiktig når du pusser, slik at du ikke gnir vekk dette laget. Dersom du skulle være så uheldig å pusse vekk dette laget, fortvil ikke. Ta kontakt med vår kundeservice, og våre erfarene gullsmeder kan hjelpe deg. For å vaske sølvet kan du bruke vann, zalo og salmiakk blandingen som nevnt over. Du kan også bruke pussekluten for å få tilbake glansen.

Hvitt sølv

Hvitt og lyst sølv som ikke har blitt pusset på en stund vil gulne og bli matt. Vask det med zalo, vann og salmiakk blandingen og bruk en myk børste. Gå også over med en pusseklut. Du kan også bruke Thunes sølvdipp dersom sølvet ditt er ekstra oksidert. Da er det svært viktig å ikke la sølvet ligge lenge! Bruk god tid, og ta heller flere korte dypp. Sørg for å skylle godt av i lunkent rennende vann for å stoppe den kjemiske reaksjonen. Tørk godt med en myk klut eller et håndkle.