Smaragd - den grønne edelstenen

Smaragd

Navnet smaragd kommer fra gresk "smaragdos" og betyr grønn sten. Dette er en vakker, dypgrønn varietet av mineralet beryll - og er den mest verdifulle stenen i beryllgruppen. Den dypgrønne fargen på smaragden er den mest ettertraktede og gjør stenen mer verdifull enn den blasse, selv om denne er nesten lupe-ren. Vanligvis fasettslipes smaragden; oftest rektangulært eller kvadratisk. 

Farge, kvalitet og størrelse varierer som regel ut ifra geografisk opprinnelse og de fleste funn er sjeldent egnet for sliping. Stener av slipekvalitet kan oppnå høyere priser enn noe annen edelsten, og det er dette som gjør smaragden helt unik. 

Smaragden har vært en ettertraktet handelsvare helt siden det første edelstensmarkedet i Babylonia om lag 4000 f.Kr. Columbia er i dag ledende produsent og eksportør, men forekomster av smaragd hentes også fra Brasil, Zambia, Pakistan, Afghanistan, Madagaskar og Russland. Det finnes også smaragdgruver i Norge, og man kan fortsatt finne rester av utvinningen ved Minnesund. 

Nyttige tips om smaragden

  • Smaragden er et svært hardt mineral, men grunnet mange inneslutninger har den en viss sprøhet. Vi anbefaler derfor varsomhet slik at stenen ikke utsettes for slag. 
  • For å bevare farge/klarhet i smaragden, kan ulike oljebehandlinger være utført. Derfor må smaragdsmykkene renses forsiktig og vi anbefaler å benytte en profesjonell gullsmed. 
  • Smaragd kan også produseres syntetisk. Vi anbefaler derfor å kjøpe smaragdsmykker fra sertifiserte og seriøse forhandlere.