Meny

10 fakta om edelstenen safir

Safiren er mest kjent for sin dypblå farge og høye verdi, men visste du at safirer også kommer i regnbuens farger? Det finnes flere interessante fakta bak denne vakre edelstenen. Les mer om safiren her!

Den kongelige edelstenen

1. Edelstenen safir har i flere årtusener blitt ansett som en verdigjenstand og funn fra Romertiden viser at den ble brukt i smykker.

2. Stenen er en varietet av mineralet korund, og den blå varianten får sin farge av små mengder av jern og/eller titan.

3. De mest kjente forekomstene av safir har en dyp blå farge, men funn av rosa, oransje, gule og grønne korunder kategoriseres også som safirer. Den siste tiden har det kommet flere smykkenyheter med multicolor safir-stener i regnbuens farger.

4. Noen varieteter av safir kan også skifte farge, avhengig av hvilket lys som treffer stenen. Noen stener skifter fra en vakker blåfarge i dagslys, til lilla i dempet eller glødende belysning.

5. Den mest sjeldne safiren har en nydelig rosa-oransje farge, og er oppkalt etter lotusblomsten på Sanskrit "Padparadscha Sapphire".

6. Edelstenen egner seg meget godt til smykkesten grunnet sin høye hardhet. Det eneste som kan ripe en safir er diamanten eller andre safirer.

7. Stener av høy kvalitet har som oftest opprinnelse i Kashmir, Thailand eller Sri Lanka.

8. Dypblå safirer assosieres ofte med kongelige, derav farge-uttrykket "Royal Blue". Før i tiden trodde kongelige at edelstenene ville beskytte dem fra fiender. De britiske kronjuvelene har innfattet den kjente "Stuart Sapphire" på hele 104 carat.

9. Noen safirer viser et unikt stjernelignende mønster ved hjelp av en lyskilde. Disse kalles stjerne-safirer, og årsaken til effekten skyldes en liten nålelignende inneslutning som krysser stenen.

10. En av verdens mest kjente safirer er innfattet i forlovelsesringen gitt til Prinsesse Diana i 1981, nå båret av hennes svigerdatter Hertuginne Catherine. Ringen har en 18 carat ovalslepet safir omkranset av diamanter. I ettertid har lignende utgaver blitt et meget populært valg av forlovelsesring.

safirring

Utvalgte safirsmykker fra Precious by Thune

close

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.